Bir iş kurmak, bir dükkân açmak pek çok kişinin hayali. Sermaye açısından pek bir sıkıntınız yoksa ve bir dükkân açabilecek durumdaysanız, gerekli evrakları hazırlayıp, izinlerinizi aldıktan sonra rahatlıkla dükkânınızı açabilirsiniz. Dükkân açmak için ilgili yerlere başvurup gerekli izinleri ve ruhsatınızı almanız gerekir. Gereken evraklar genelde her yerde aynı olsa da, bazı belediyeler farklı evraklar talep edebilir.
Dükkân Açmak İçin Yapılması Gerekenler
Bir dükkân açmak, sadece işi kurup satış yaparak para kazanmak anlamına gelmemelidir. Dükkân açmak, pek çok sorumluluğu da beraberinde getirir ki en önemlisi kaliteli ve sağlıklı bir hizmet sunabilmektir.
Sadece müşterilere değil, birlikte çalışacağınız personelinize, ürünleri temin edeceğiniz tedarikçinize karşı da sorumlu olacaksınız. Ayrıca ödeyeceğiniz vergi bakımından devlete, hizmetin denetlenmesi açısından belediyeye ve çalışanların haklarının korunması bakımından prim ödemek suretiyle SGK’ya karşı da sorumlu olacaksınız.
Bir dükkân işletmenin belli başlı sorumlulukları vardır. Bunlar;
Dükkân Açma Ruhsatı Maliyeti Ne Kadardır?
Dükkânın kaç metrekare olduğu, işyeri ruhsat ücretini etkilemektedir. Metrekare ücreti 1 TL’den hesaplanmakta olup, genelde sabit ücret olarak 600 TL alınmaktadır. Ayrıca 108 TL KDV ve 43,70 TL’de damga vergisi alınmaktadır.
Ruhsat almak için gerekli evrakları hazırlamadan evvel, belediyedeki yetkili ile görüşüp, hangi evrakların gerekli olacağını ve ne kadar harç yatırmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Önceden görüşme yapmanız, eksik evrak ile belediyeye gitmenizi önleyecektir.
İşyeri Açma Ruhsatınız Yoksa Ne Gibi Sorunlar Olur?
İşyeri açma ruhsatı olmadan dükkânınızı açmak isterseniz, bazı yasal sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Nedir bunlar?
Dükkân açacağınız zaman ilk yapmanız gereken açacağınız dükkânın hangi sektörde faaliyet göstereceğine karar vermektir. Karar verdikten sonra da gerekli yerlere başvurularınızı yapmanız gerekir. Bu yerler;
Bu kurumların istedikleri belgeler genelde her ilde ayını olsa da, bazı sektörlerde dükkân açacağınız zaman farklı belgelerin de istenilmesi durumu olabilir. Bu nedenle öncelikle bu kurumların size en yakın olan müdürlüklerinden bir evrak listesi almanız gerekebilir.
Bir dükkân açmak isteyen girişimcinin yasal zorunlulukları yerine getirmesi gerekliliktir. Bunun için dükkânın açılacağı yerin bağlı bulunduğu belediye, vergi dairesi, SGK, Bağ-kur, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Ticaret odasına kayıt yaptırması gerekir.
Bir dükkân açmak isteyen girişimcinin, bir muhasebeci ile çalışması yararlı olacaktır. Muhasebeciniz, işyerinizde kestiğiniz faturaların ve vergilerin takibinin uygun olarak yapılmasını sağlar. Ayrıca muhasebeciniz size dükkânınızda hangi vergi usulünün size uygun olduğunu da söyleyecektir.
Vergi Dairesi İçin Gereken Evraklar
Hangi işi yaparsanız yapın, her ay vergilendirme döneminde, kazançlarınız üzerinden vergilendirme yapılması gereklidir. Bu vergiler her ay, 3 ayda bir ve yıllık kazanç üzerinden hesaplanan vergilerdir. Dükkânınızın faaliyetlerini sürdürmesi ve vergilerinin takibinin yapılması için, vergi kaydı açtırılması gereklidir ve bunun için vergi dairesine başvuru gereklidir.
Ancak dükkân açıldıktan sonra vergi kaydı için başvurabilirsiniz. Bunun nedeni, vergi kaydı için başvurduğunuzda, vergi dairesinden uzmanların dükkânınıza gelerek, hangi vergi türüne tabi olacağınızı belirlemeleri gerektiğidir. Evraklar içinde dükkânın adres bildiriminin de olması gerekir. Dükkânınızı kurmadıysanız vergi dairesi bildirimi yapamazsınız.
Gelir Vergisi Mükellefi iseniz;
Bu belgeleri tamamlayıp işyerinin bulunacağı yer vergi dairesine teslim ettiğinizde, size vergi numarası verilecek ve vergi levhası düzenlenecektir.
Not: yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan iş kurma rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz.
Basit Usul Mükellefi İseniz;
Bakkallar, manavlar, kuaförler ve çilingirler, basit usule tabidirler. Basit usulde vergilendirme türünde iki şart aranmaktadır. İlk şart işinizin başında kendiniz durmanız, ikinci şart ise kira bedelinin düşük gösterilmesidir. Genelde büyük şehirlerde bu miktar 6 bin TL civarında iken, küçük şehirlerde ise 3 Bin TL civarındadır.
Yıllık kira toplam bedeli 2020 yılı için;
Bir diğer şart da, zirai, ticari ya da mesleki faaliyetler nedeniyle gelir vergisine tabi olmamaktır. Yıllık ciro miktarı da önem taşır. Senelik tutar 2020 yılı için 140 Bin TL’ye çıkmaktadır. Gerekli evraklar ise;
Belediyelerden İstenen Belgeler
Belediyelerden istenecek belgeler işletmenin nevine göre değişmektedir.
Açacağınız dükkan bakkal, kuruyemişçi, market, lokanta veya pastane gibi vb. sıhhi müessese ise;
Eğer şirket olarak hizmet verilecek ise:
Ticaret ve Esnaf Odasınca İstenen Belgeler
Eğer basit usulde bir ticari faaliyetiniz yoksa işyerinizi açtığınızdan itibaren 15 gün içinde, Ticaret ve Sanayi Odasına gerekli bildirimleri yapmak zorundasınız.
Ticaret Odası İçin;
Kayıt ücreti ise belirlenen gruba göre 2020 yılı için, 295 TL ile 325 TL olarak belirlenmiştir.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası için;
Dükkânınızın faaliyetlerini sürdürebilmesi için çalışma ruhsatı alınması gereklidir.
Dükkân açmak için gerekli belgeler temin edildikten sonra, gerekli kurumlara başvurup belgelerinizi aldıktan sonra çalışma ruhsatınızı alıp, kazanç sağlamaya başlayabilirsiniz.
Eğer sizde yeni bir işyeri açmayı planlıyorsanız, yukarıda belirtilen belgeleri bulunduğunuz şehrin belediye şartlarını yerine getirerek başvuru da bulunabilirsiniz. Özellikle belirtmek isteriz ki; yazı içerisinde belirtilen belgeler ve evraklar bulunduğunuz şehirdeki belediyelere veya diğer resmi kurumlara göre değişkenlik göserebilir. Ayrıca yazı içerisinde belirtilen tutarlar da değişkenlik gösterebilir.
Yeni iş kurma aşamanızda size ışık tutacak iş yeri açmak adlı rehberi de incelemenizi öneriyoruz.
Bu site çerezler kullanmaktadır.