Petrol ve kahve. Dünyada en çok ticareti yapılan ürünlerin başında geliyor. Kahve artık yaşantımızın bir parçası ve hatta o kadar ki sabah bir kahve içmeden kendimize gelemiyoruz. Bizi, eşsiz kokuları ile mutlu eden kahve sabah, öğle ya da akşam saatlerinde verilen küçük molaların da en güzel bahanesi. Kız istemelerin en önemli anından önce birer kahve içmek adettendir. Bir fincan kahveye kırk yıl hatır yüklenmiştir.| Örnek İş Planı Raporumuzu buradan inceleyebilirsiniz.
İnsanlar yeni tatlar keşfetmeyi ve yeni ürünleri denemeyi sever. Türk kültüründe bile kahvenin ayrı bir yeri vardır. Sabah uyandığımızda, yorulduğumuzda, gün arasında, dost sohbetlerinde, yemekten sonra kahve, yaşamımızda adeta bizimle bir bütünlük sağlamaktadır. Kahve çekirdeklerinden hazırlanan bin bir çeşit kahve, süt ile yumuşatılmış tadıyla insanların göz bebeği kahve çeşitleri, her yaşa ve damak tadı ile zevke uygun hale gelmiştir. | İş Fikriniz İçin İş Planı Raporu Hazırlarım
Kahve’nin Doğuşu
Kahveyi dünyaya armağan eden canlıların keçiler olduğunu biliyor muydunuz? Yaklaşık 600 yıl önce Habeşistan’da yanı bugünkü adıyla Etiyopya’da, çobanlar sürülerini otlatmak için bitkilerin bol olduğu yerlere giderdi. Bir gün çoban Kaldi’nin dikkatini bir durum çekti. Keçiler bir ağacın otlarından yediklerinde, geceleri de neşeli ve uyanık kalıyorlardı. Bu durumu dervişleri Şazili’ye bildirdiler.
Şazili, meyvenin suyunu kaynatıp içti ve kendisinin de aynı şekilde olduğunu gördü. Kahvenin sulu bir şekilde pişirilmesi de Yemen’de oldu. Kahve, Yemen’den gelse de aslında ilk çıkış noktası Habeşistan yani bugünkü Etiyopya topraklarıdır. Etiyopya’da kahve, hamur ile karıştırılarak ekmek yapımında kullanılırdı çünkü kahvenin tok tutma özelliği biliniyordu.
Bu durum tam 5 asır sürdü. Yemen’de sulu içilmesi de Sufiler, ibaretleri ve akşamları okumalar yaptıklarından ve ayık kalmaları gerektiğinden, kahvenin enerjisinden yararlanmak için kullanmışlardır.
Kahvenin Osmanlı’ya gelmesinin iki rivayeti var. Birincisi, Şems ve Hükm adlı iki Suriye’li tarafından getirildiği. İkincisi ise, Sultan Süleyman döneminde, dönemin Habeşistan valisi Özdemir Paşa tarafından getirtildiği ve tüm Osmanlı’ya yayıldığı yönünde.
Kahvede Dalgalanmalar
Kahvenin ilk bulunuşundan bugüne kadar kahve çok farklı şekillerde günümüze kadar geldi. Kahvede ilk dalga kahvenin bulunuşundan sonra geldi. Dünyaya yayıldı ve ticareti yapılmaya başlandı. Daha sonra da çekirdekler kurutuldu ve kutulanarak satılmaya başlandı.
Hani kahve alırken deriz ya bir nescafe. İste bu sözün kaynağı bu zamanlara kadar gitmektedir. Paketlenen toz kahvenin sıcak suyla karıştırılarak tüketilmesi, nescafe akımının doğmasına neden oldu.
Birinci dalgadaki nescafe kültürü, 2. dalgada yerini Starbucks kültürüne bıraktı. Dilimizden düşürmediğimiz Latte, Americano ve Cappucino gibi kahveler, dünya kültürüne bu ikinci dalganın insanlara hediyesidir.
3. dalgada ise karşımıza çıkan kahvenin yetiştirildiği yerle bağlantılandırılmasıdır. Kahvenin kavrulma şekilleri, kavurma dereceleri ve farkla aromaları ile insanların hizmetine sunuldu. Hatta öyle ki kahvenin farklı şekillerde hazırlanması amaçlı baristalık eğitimleri alınmaya ve verilmeye başlandı.
3. dalganın bir özelliği olarak her yerde kahve dükkânları açılmaya ve giderek yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar şuraya bir kahve içmeye gidelim demek yerine hadi kalkın şu kahveyi içmeye gidelim demeye başladı.
Şekerli, şekersiz, kremalı, kremasız, sütsüz ya da sütlü kahve ile damak tadına uygun bir kahve tercihiniz vardır elbet. Kahve sektörü o kadar çok gelişti ki artık her yerde kahve dükkânları, kahve satış noktaları açılmaya başlandı.
Günümüzde her sokakta ve her caddede bir kahve dükkânı görmekteyiz. Bunun nedeni, kahve sektörünün her gün daha popüler hale gelmesidir. Kahve üretimi yapan ya da hazır kahve işinde olan dünya firmaları, artık her ülkede kendilerini duyurmak amaçlı bayilikler vermekte.
Bu nedenle, kahve sektörünün bu gelişimi, iş istihdamını da büyük bir ölçüde sağlamıştır. Açılan kahve dükkânları sayesinde binlerce kişi iş sahibi olmuş ve onlarda binlerce kişiye iş imkânı sağlanmıştır. Siz de eğer yeni bir iş kurmak, ticaret hayatına atılmak ve kendi işinizin patronu olmak istiyor, insan ilişkilerinizin kuvvetli olduğunu düşünüyor iseniz, son yılların en kazançlı sektörlerin başında gelen kahve sektörünü mutlaka düşünmelisiniz.
Kahve sektörü yüksek kar marjı sunan bir sektördür. İnsanların kahveye olan tutkunluğu, bu sektörde her türlü büyüme sağlamaktadır. Bu sektör ayrıca girişimcilerin de gözdesi. İnsanların güvenini, beğenisini kazanmış birçok büyük marka bu sektörde yer almıştır. Ve bu markalardan bir bayilik almanız, özellikle sektörde yeni olan girişimcilere büyük avantajlar sağlamaktadır.
İş yeriniz tam olarak faaliyete geçinceye kadar, tüm ayrıntılar ve detaylar ile bayilik aldığınız firma ilgilenmektedir. Bayilik aldığınız markanın ismi size hazır müşteri portföyünü de beraberinde getirecektir. Size her şeyi hazır sunacak olan markanız, size sadece müşteriye güler yüz, sabır göstermenizi ve işinize dört elle sarılmayı bırakmıştır.
Müşteri memnuniyeti ve müşterinin tekrar sizin dükkânınızı tercih etmesi sizin çabanıza kalmıştır. Birçok önemli detay ve başlıkları, yine bayilik aldığınız markanız size eğitimlerle anlatacak, bu hususta birçok şey öğrenmenize ve sektöre çok daha fazla şey bilerek girmenizi sağlayacaktır.
Not: Bu sektörde yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, İş Planı tarafından hazırlanan kahve dükkanı iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.
Kahve işinde kazancın yüksek olduğunu biliriz. Ancak bayilik alıp da kahve hakkında hiçbir şey bilmemek, sizi zarara uğratabilir. Bayilik verecek firmalar elbette gerekli eğitimleri veriyor ancak sizin de Türkiye’de bilinen ya da bilinmeyen, tüm kahve hazırlama çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
Türkiye’de en çok tercih edilen kahve, hem hazırlanması hem de sunumuyla, dünyanın gözdesi olan Türk kahvesi, Türk lokumu ve çikolata ile sunuluyor. Her ne kadar piyasada kahve makineleri yerini alsa da cezvede pişen kahvenin tadı damaklardan gitmiyor.
Espresso ise yoğun tadı ve sert hissiyle farklı bir tat veriyor. Americano ise Espresso’nın daha seyreltilmiş hali. Latte, bolca süt katılarak hazırlanıyor. İçimi daha hafif. Karamel, fındık ya da vanilya ile servis ediliyor. Cappuccino, İtalya’nın dünyaya hediyesi. Sütlü ve bol köpüklü olan bu kahvenin sunumunda çikolata ile sunuluyor.
Filtre kahve, yapımı kolay olduğundan en çok tercih edilen kahvelerden biri. Kâğıt ya da metal filtre kullanılarak, kahvenin demlenmesi suretiyle yapılıyor. Frappé ise, yaz aylarının gözdesi. Hazır kahvenin bolca sütle ve istendiğinde meyvelerle karıştırılarak hazırlanmasıyla ve uzun, ince ve kulplu bardaklarla sunumuyla hazırlanan Frappé, yaz aylarının daimi gözdesi.
Kahve çeşitlerini ve hazırlanmasını ne kadar çok bilirseniz, insanlara sunacağınız hizmetlerde bu bilgilerinizi kullanarak, hem müşteri memnuniyetini sağlarken hem de daha çok kazanç elde edebilirsiniz.
Kenya, Jamaika ve Kolombiya ülkeleri, yetiştirmeye elverişli olduğundan kahve üretiminde dünya liderleri konumundadır. Türkiye’de ise kahve tüketimi son yıllarda oldukça artmıştır. 2018 yılında kişi başı yıllık kahve tüketimi 1,1 kilogramı aşmış ve artmaya devam etmektedir. Araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de 2019 yılı sonunda kahve tüketimi 100 bin tona ulaşmıştır.
Türkiye’de kahve sektöründe pazar büyüklüğü 500 milyon TL ve bu pazarın 125 milyon TL’si Türk kahvesine ait. Bu da kahve sektöründe yapılan iş hacminin her gün büyüdüğünün göstergesidir. Teknolojinin gelişmesi ile bu gelişmeden nasibini alan kahve sektörü, eşsiz lezzetlerle insanları buluşturmaktadır. Bu da müşterilerinize bol alternatif sunmanızı sağlar.
Ayrıca hemen hemen her il ve ilçede hatta caddelerde bulunan, çeşitli isimlerde karşımıza çıkan kahve dükkânları, on binlerce kişiye iş imkânı veren büyük bir sektör. Bu sektörde siz de kendinize bir yer edinebilir ve patron olarak istihdama katkıda bulunabilirsiniz.
Bu site çerezler kullanmaktadır.