Perakendecilik sektörü üzerine yapılan son açıklamalar, piyasa koşullarının ve tüketici tercihlerinin son durumunu ortaya koyuyor. Elde edilen verilere göre toplumda büyük marketlere, dev mağazalara olan iştah doygunluk noktasına ulaşmış durumda. Tüm bölgelerde aynı biçimde sergilenen, aynı ürünlerin bulunduğu standart çalışma anlayışını uygulayan dev firmalar, tüketicinin değişen tavrı karşısında faaliyet alanları ve çalışma biçimlerinde, ürün sunumlarında değişikliklere yönelmeye başlamışlardır.
| İş Fikriniz İçin İş Planı Raporu Hazırlarım
| Örnek İş Planı Raporumuzu buradan inceleyebilirsiniz.
Günümüz tüketicisi artık oturduğu bölgeye yakın, daha küçük alanda hizmet veren, ürün çeşitliliği standart olmayan ve her defasında yenilikler ile karşılaştığı marketleri tercih ediyor. 21. yüzyıl müşteri odaklı gelişen satış pazarlama faaliyetleri ile ticari başarısını yönlendirdiğinden dev firmalar da daha küçük alanlarda sirkülasyonu olan ürünler ile hizmet anlayışını tercih etmeye başladılar.
Perakendecilik üç ana noktada yoğunlaşmış durumda:
2014 yılında X Milyar Dolar gider yaratan 100 market faaliyete geçmiş, 2016 yılı için 1000 markete ulaşma hedefi konulmuş. Araştırma sonuçları geldikçe bu tarihten itibaren tüketici talepleri doğrultusunda dev firmaların yaklaşımları değişerek, mağaza alanlarını küçültmeye ve yakın noktalarda faaliyet göstermeye odaklandılar. Marketçilik faaliyetinin en kazançlı perakendecilik faaliyeti olduğu yoğunlukla vurgulanan konulardan biridir.
Market açmak için en önemli başlangıç adımı seçeceğiniz bölge olacaktır. Bölge, geniş kitlelerin marketinizi ziyaret etmesine uygun mu sorusunun üzerinde önemle durmanız gerekecektir. Ürünlerinizi nereden temin edeceksiniz? Maliyetler ne olacak? Ne kadar personel gerekecek? Reklam kanalları neler olacak? Nasıl uygulanacak? Sorularının yanıtları üzerinde özenle durmak, araştırmak durumundasınız.
Market açmak için gereken koşulları ön bilgi edinmeniz açısından burada aktaracak olsak da net ve kalıcı bilgilere elbette Belediye ile görüşerek ulaşacaksınız.
Büyük firmalar market zincirlerini artırırken nerede açacakları ile ilgili, bölgedeki müşteri profili, hedef tüketici profili gibi pek çok detay alanda araştırma yapıyor, sonuçları analiz ediyorlar. Tüm bu çalışmaları yapabilecek profesyonellere ve mali güce sahipler, dolayısı ile piyasa koşullarını yönetebiliyor ve sektöre güçlü ve hazır giriş yapabiliyorlar.
Siz kazançlı olan bu sektörde, kendi payınızı oluşturabilmek için rekabet etmek durumunda kalacağınız firmaların çalışma modellerini örnek almalı ve kendi faaliyet planınızı oluştururken onların güçlü olduğu, sizin güçlü olduğunuz yanları tespit etmelisiniz. Piyasa koşulları ve tüketici tercihleri sizin fırsat noktanızı oluşturabileceğinden tüm bu analizleri kişisel çabanızla gerçekleştirmek zorundasınız. Böylesine ciddi sermaye gerektiren bir faaliyette yalnız hareket etmek sizin için yorucu olabilir fakat sonuçların iyi olması için hiçbir detayı atlamamanız gerekiyor.
Reklam çalışmaları başarınızı etkileyecek en önemli unsurlardan biridir. Hangi reklam kanallarını kullanacaksınız? Sermaye gücünüze hangi gider kalemleri uygun? Hangi reklam çalışması sizin için sürdürülebilir? Mal alımlarınızda hangi yöntemleri izleyeceksiniz? Ekonomik konularda danışmanlık alabileceğiniz kimseler var mı? İşletmenizin başarısını kesinleştirecek kilit çalışma noktaları bu soruların yanıtları oluşturuyor.
Sert rekabet koşulları ile tek başınıza mücadele etmek, profesyonellik gerektiren tüm çalışmaları tek başınıza yapmak, riskleri tek başınıza üstlenmek yerine marka olmuş, tüm profesyonel çalışmalarını tamamlamış bayilik veren büyük firmalardan birinin güvencesine başvurarak iş birliğine gitmeniz her şeyi daha kolaylaştıracaktır.
Bayilik veren onlarca firmadan biri ile yola çıkmanız, bölge seçiminden mağaza tasarımına, resmi işlemlerden ürün alımına ve satış uygulamalarına kadar her konuda destek almanızı sağlayacak, reklam çalışmalarında, personel eğitim ve istihdamında çözüm ortağınız olacaktır. Sektöre güçlü bir kimlikle ve tanınırlıkla giriş yapmanızı, kazanmaya hazır halde ticari yaşamda yerinizi almanızı sağlayacak iş birliği, rekabet koşulları ile de birlikte başa çıkma olanağı sunacaktır size.
Marketçilik yapmak size birçok avantaj sunar:
Market Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gereklidir? Market açmak için başlangıç sermayesi X TL civarında olabilir. Bu miktar, marketin büyüklüğüne ve lokasyona göre değişebilir.
Market Açarken Hangi Belgeler Gereklidir? Market açmak için nüfus cüzdanı, ikametgâh, tapu ya da kontrat, oda kaydı gibi belgeler gereklidir.
Market Açmanın Kazancı Nedir? Marketçilik, doğru yönetildiğinde oldukça karlı bir iş fikridir. Ortalama kar marjı %X civarındadır.
Hangi Lokasyonlar Market Açmak İçin Uygundur? Yerleşim yerlerine yakın, yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgeler market açmak için uygundur.
Market Bayiliği Almanın Avantajları Nelerdir? Bayilik almak, marka bilinirliği, ürün tedariki ve eğitim gibi konularda büyük avantajlar sağlar.
Bu makalede market açma iş fikrini detaylı bir şekilde ele aldık. Doğru adımlar ve stratejiler ile bu kazançlı sektörde başarılı olabilirsiniz. JİT DANIŞMANLIK olarak her zaman yanınızdayız.
Bu site çerezler kullanmaktadır.