Oto lastik – jant iş modeli, sizinde bildiğiniz gibi çok yeni bir iş fikri değildir.
Tekerleğin icadının başlamasıyla otomotiv sektörü dün olduğu gibi bugünde Dünya’nın en popüler endüstrilerinden bir tanesidir.
Peki otomotiv endüstrisi bu kadar gelişmişken, Dünya’da ve Ülkemizde oto lastik sektörü de ciddi anlamda gelişmişken neden bu sektöre yatırım yapılır?
Öncelikle bilmekte fayda var ki; otomotiv sektörü ne zamana sekteye uğrarsa, oto lastik sektörü de problem yaşamaya başlar. (iyice düşünmekte fayda var, sizce otomotiv sektörü biter mi?)
Açıkçası yatırımcı için beklide en mantıklı konu burası:
Örneğin, yeni bir işletme açacaksınız. (Elbette oto lastiklerini veya jantlarını tedarik edeceğiniz firma; müşteri fiyatı gibi değil işletme fiyatı olarak size fazlasıyla destek olacaktır. Bu konu sadece ürün maliyet fiyatı olarak da değil, esnek ödeme koşulları da mutlaka devreye girecektir.)
.. derken, bize göre ortalama yatırım tutarı yaklaşık 45.000 – 100.000 TL arasındadır.
Düz mantık hesap:
(yukarıda belirtilen rakamlar ilk etap için oldukça uygun bir kurulum örneğidir)
Elbette ilerleyen dönemlerde sermayenizi daha fazla arttırabilirsiniz.
Personel Durumu
Mantıklı olan konulardan biride; böyle bir iş dalında, ilk zamanlarda 1 (bir) personelin bile fazlasıyla yeteceğidir. Bir personel standart bir aracın lastiklerini ortalama 1 saat içerisinde değiştirebilir. Doğal olarak, günün diğer saatlerinde boşta kalacaktır.
Yukarıda belirtilen yeni bir iş yeri için gerekli özellikler:
Karlılık
Yapmış olduğumuz araştırmalara göre oto lastik jant işletmesinde karlılık %30 civarlarındadır.
Elbette ürünlere göre mutlak suretle değişkenlik gösterebilir.
Düz mantık bir hesap: açılıştan sonra ilk dönemler için, günde ortalama 1 aracın bile lastikleri değişirse yaklaşık 700 – 1500 TL arası ciro yapar, ortalama 250 TL kar olsa gayet güzel ve mantıklı.
Sonraki dönemde, işin içine jant satışı, yan aksesuarlar, lastik oteli, kar zincir satışı gibi vb. etkenlerde girdiği zaman tadından yenmez.
T.C. yasalarına göre 1 aralık itibariyle kış lastiği zorunluluğu, işletmeniz için çok büyük bir karlılığa sebep olacaktır. Rutin bir işletmede günde ortalama 2-3 iş yapıldığını varsayarsak, kış döneminde günde en az 7-8 işleme çıkması içten bile değildir.
Ek olarak; patlak araç lastikleri için yama / tamir yapmanızda bu işin en büyük ek gelir modellerinden biridir. Günümüzde ortalama bir lastiğin yama tamiri 20-30 tl arasında yapılmaktadır. Gün içerisinde ortalama 2 adet bu işi yapsanız bile, ayda ortalama ek olarak 1500 TL civarı kazanç elde edebilirsiniz. Lastik Kaplama İşi Yapmak
Devamlılık / Süreklilik
Yapılacak olan lastik/jant işinin bir diğer artısı da; müşterinize sadece 1 kez satış yapmazsınız. Eğer iyi bir imaj bırakırsanız yıllar boyu bu ticaret devam eder.
Hem de sadece o müşteri ile bitmez, mutlaka o müşterinin eşrafı da (çevresi) sizi tercih edebilir.
Ki bu ürün satışının yanında yukarıda da belirtildiği gibi, ek satışlar veya müşterinize sunabileceğiniz ek hizmetler de sağlayabilirsiniz.
İşletme değeri
İşyeri açıldı, sistem kuruldu, müşteri kitlesi oturdu. Benzer süreçten geçtikten sonra ortalama 2-3 yıldan sonra işletmenizin (devir-satış-marka) değeri Türkiye şartlarına göre: 100.000 TL belki de daha fazla PRİM yapabilir. (bu durum iş hacmi, bölge, popülarite vb. etkenlere göre değişkenlik gösterebilir)
Yukarıda belirtilen içeriklerin tümü, yeni ve yerel bir işletmenin açılacağı şekilde baz alınmıştır. Özellikle belirtmekte fayda var; bayi sistemi olmadan açılacak olan işletmenin standart bir şekilde açılış ve sonraki süreç işlemleri anlatılmaktadır.
Elbette bayilik / franchising sistemi olması sizi hemen her konuda yaklaşık 2 katına çıkaracaktır.
Maliyeti de, devamlılığı da, yatırım tutarını da, giderleri de, karlılığı da, marka değerini de…
Buradan çıkaracağınız sonuç; gerekli fizibilite çalışmalarını yaptıktan sonra:
Kendinize ait yerel işletmeniz için iyi bir lokasyon bulmaktır veya Oto lastik jant sektöründe bayilik veren iyi bir marka ile anlaşmaktır.
Not: Rakamlar temsilidir.
Bu site çerezler kullanmaktadır.