Birçok insanın bu serüvene katıldığı ve geçimini bu tarz işler ile sağladığı görülmektedir. Turnuva düzenlemek, uzaktan bakıldığında ne kadar kolay görünse de işin içerisine girildiğinde büyük bir dikkat ve özen gerektiren bir iş olduğu anlaşılmaktadır.
Turnuva, belirli kişi, kişilerin veya takımların katılım sağladığı, karşısında farklı rakiplerin olduğu, mücadele etme ve bundan para kazanma organizasyonudur. Bu organizasyon belirli zamanlarda eğlenceli geçse de bazı durumlarda farklı çatışmalara, atışmalara da yol açmaktadır.
Turnuva düzenleyebilmek için öncesinde bir araştırma yapılması gerekmektedir. Bu araştırmanın içerisinde katılım ücreti, mekan vb. durumlar yer almaktadır.
Örnek verecek olursak; bir oyunun turnuvasını düzenlemek istiyorsunuz, bu oyun hakkında belirli bilgilere ve turnuvada yaşanacak sıkıntılara çözüm bulabilecek bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Örneğin, CS
oyunu için turnuvalar yapıldığında en büyük sorunlardan bir tanesi kulaklık, klavye, mouse gibi ekipmanlar sorunudur. Bu ekipmanlarda çıkacak olan problemler hakkında bilgi sahibi olmanız ve bu sıkıntıları çözüme kavuşturamayacağınız anlaşıldığında ekstradan ekipman bulundurmanız gerekmektedir.
İlk olarak bir oyun merkezine giderek oranın işletmecisi ile oturur ve turnuva hakkında konuşursunuz. Bu turnuvaya kaç kişi katılacağı, kaç bilgisayarın kullanılacağı, kaç kişilik veya takımlık turnuva olacağı hakkında bilgi verirsiniz. Bu konuşma bittikten sonra bütçe konusu gelir; bu iş için ne kadar bütçe ayıracağınız en can alıcı sorulardan bir tanesidir. İşletmeci kişiye bunu sıkıntısız bir şekilde sunmanız gerekmektedir. Oyun merkezini kullanacağınız için oranın işletmecisine de belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Çünkü işletmeci, her bilgisayardan kazanacağı parayı kısarak turnuvada yer alan kişilere, takımlara o bilgisayarları emanet etmektedir.
Bir diğer turnuva düzenlenebilecek yer olarak halı saha tercih edilebilir. Belirli bir topluluğa haber verildikten sonra o kişilerin aralarında takım oluşturması ve takımlar oluşturulduğunda o bilgilerin size verilmesi gerekmektedir. Siz, bu bilgileri öğrendikten sonra takımların müsait günlerini ve saatlerini öğrenebilir, halı saha işletmecisi ile sahaları kiralama konusunda fiyat indirimine gitmesini isteyebilirsiniz. İşletmeci kişi, birçok takımın halı sahada mücadele edeceğini bildiği için kiralama konusunda indirime gidebilir. Örneğin, bir halı sahanın saatlik kiralama ücreti X TL ise, onu X TL'ye kadar çekebilir ve oynanan her maç için X TL kendinize kar payı koyabilirsiniz.
Bir önceki başlığımız olan “Nasıl Turnuva Düzenleyebilirim?” başlığımızdaki örneklerden yola çıkarsak:
Halı saha turnuvasını ele alırsak, bu turnuvada 10 takımın yer aldığını düşünelim ve halı saha ücretinin X TL olduğunu varsayalım. Bu turnuvada her maç başına X TL kazanacağınızı göz önünde bulundurur ve günde 2 maç oynatmış olursak 2-3 saat içerisinde evinize cebinizde X TL ile geri dönebilirsiniz. Turnuvayı hafta sonu değil de hafta içerisinde oynatmış olursanız, halı saha işletmecisinin hem kazanmış olduğu para artar hem de indirim konusunda size yardımcı olmuş olur. Turnuvanın düzenleneceği günler, saatler ve turnuvanın gidişatını iyi düşünüp bir plan oluşturmanız gerekmektedir.
Bir oyun turnuvası için bir takımda 5 kişinin olduğunu farz edersek, takım başı X TL, takımdaki oyunculara düşen kişi başı ücreti ise X TL olarak belirleyebiliriz. Bu turnuvaya toplam 8 takımın katıldığını düşünülürse birinci takıma X TL, ikinci takıma X TL, üçüncü takıma ise diğer düzenlenecek olan turnuvaya ücretsiz katılım ödülü verilebilir. Ödüller dağıtıldıktan sonra geriye kalan ücret ise X TL, bu ücretin X TL'sini kendinize ayırabilir, geriye kalan X TL'yi ise oyun merkezi sahibine verebilirsiniz. Bu durumda biraz işletmeci kişi ile olan samimiyetiniz de devreye girmektedir. İşlerinizi büyütmüş olduğunuzda ise takım veya kişi sayısını artırabilir, kendinize düşen payı da bir nebze yükseltebilirsiniz.
Turnuva düzenlemek için ne kadar bütçe ayırmalıyım?
Turnuva türüne ve katılımcı sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle X TL ile X TL arasında bir bütçe ayırmanız gerekmektedir.
Turnuva düzenlerken nelere dikkat etmeliyim?
Katılımcıların memnuniyeti, mekanın uygunluğu, ekipmanların yeterliliği ve etkinlik takviminin düzenli olması önemlidir.
Turnuva düzenlemek kazançlı mıdır?
Evet, düzenli ve planlı bir şekilde yapılan turnuvalar ciddi kazançlar sağlayabilir.
Turnuva düzenlemek için yasal izinlere ihtiyaç var mıdır?
Evet, bazı turnuvalar için yerel yönetimlerden ve ilgili kurumlardan izin alınması gerekebilir.
Turnuva düzenlemek için kaç kişi gerekir?
Bu, turnuvanın türüne ve büyüklüğüne bağlıdır ancak genellikle organizasyon ekibi ve teknik destek ekibi olmak üzere en az 5-10 kişilik bir ekip gereklidir.
Bu site çerezler kullanmaktadır.