İstanbul Politikalar Merkezi | Istanbul Policy Center tarafından yayımlanan ve Ahmet Atıl Aşıcı tarafından kaleme alınan Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi Ön Analizi” raporu Türkiye ETS'nin olası etkilerini ve küresel emisyon ticareti uygulamalarıyla kıyaslamalarını ele alıyor.
Türkiye, 2025 itibarıyla Emisyon Ticaret Sistemi’ni (ETS) devreye sokacak. Peki, bu sistem karbon yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için ek bir maliyet mi, yoksa küresel pazarda sürdürülebilir rekabet avantajı mı
Türkiye ETS Neleri Değiştirecek?
Büyük sanayi tesisleri, karbon salımlarına göre fiyatlandırılacak ve karbon kredisi tahsis edilecek.
Türkiye ETS, AB ETS ile uyumlu olacak ve Sınırda Karbon Düzenlemesi (CBAM) gibi mekanizmalara karşı sanayinin rekabet gücünü korumasını sağlayabilir.
Düşük karbonlu üretime geçen firmalar, karbon piyasasında avantaj elde edebilecek. Yeşil dönüşüme yatırım yapan sanayiciler karbon kredisi ticaretiyle ek finansal kaynak sağlayabilecek.
Riskler ve Fırsatlar:
Yüksek emisyonlu üretim yapan firmalar için ek maliyetler gündemde. Eğer sanayi karbon ayak izini azaltmazsa, karbon kredisi satın almak zorunda kalacak.
Temiz üretime yatırım yapan şirketler, uluslararası pazarda avantaj sağlayabilir. Düşük karbonlu üretime geçen firmalar, yeşil ekonomi dönüşümünde öncü olabilir.
Ancak, Türkiye ETS’nin başlangıç aşamasında yalnızca büyük ölçekli sanayi tesislerini kapsayacağı öngörülüyor. Sistemin zamanla genişleyerek sanayinin tamamını kapsaması kritik olacak.
Bu site çerezler kullanmaktadır.